Leven in het nu
De impact van herinneringen

We hebben allemaal ervaringen die we de rest van ons leven niet meer zullen vergeten of in ons onderbewuste met ons blijven meedragen. Dat kunnen grote maar ook kleine minder opvallende gebeurtenissen zijn die daarna nog veel invloed hebben op hoe we ons voelen en reageren. Door de manier waarop een herinnering wordt opgeslagen reageren we vaak vanuit de ideeën, gevoelens en perspectieven die we hadden op het moment waarop de herinnering werd aangemaakt, of ons toen is aangeleerd, ondanks het feit dat we inmiddels beter weten. Herinneringen vormen ons geheugen, en bepalen daarmee je gedrag, reacties en identiteit.

Er is niet één aanwijsbaar gebied in de hersenen te vinden dat je het 'geheugen-gebied' kunt noemen. Iedere herinnering is een samensmelting van zintuigelijke indrukken. Als je een herinnering probeert op te halen bewegen je ogen in diverse richtingen om zo de innerlijke representatie terug te halen. Hierdoor geven onze ogen ook de mogelijke ingang om de perceptie van een herinnering te veranderen. EMDR en IEMT zijn voorbeelden van effectieve therapieën die gebruik maken van oogbewegingen voor het verwerken van negatieve ervaringen.


Muziek gecombineerd met oogbewegingen

Muziek is een krachtige manier om bij onze emoties te kunnen. Een lied kan ons kippenvel geven, een traan veroorzaken en energiek of vrolijk maken. Muziek brengt je in contact met je gevoel en haalt dingen uit je onderbewuste naar de oppervlakte. Door de kracht van muziek te combineren met het maken van oogwegingen zouden we kunnen werken op onze diepst gewortelde emoties en overtuigingen. In een tijd waarin we uitdagend veel te verwerken hebben en psychische klachten toenemen is het nodig om nieuwe methodes te ontwikkelen die ten goede komen van ons mentale welzijn.

Momenteel volg ik de master 'Musical Leadership' op het Conservatorium van Amsterdam en de IEMT practitioner opleiding. Maar om écht te ontdekken wat de best mogelijke combinatie en uitvoering is heb ik jullie nodig. Wil jij helpen met het verder ontwikkelen van dit project? Vul de vragenlijst in en doe mee met pilots en het geven van persoonlijke feedback!

Dank jullie wel en tot snel!

Liefs Niña
Made on
Tilda